Hoe lang is koffie houdbaar?

Hoe lang is koffie houdbaar?

Hoe lang is koffie houdbaar?

De eerste maanden na het branden blijft de smaak goed behouden. Daarna loopt de smaak heel langzaam terug, óók bij een goede verpakking. Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.


Houdbaarheid koffie bij geopende verpakking

Bij het openen van de koffieverpakking komt de heerlijke koffiegeur op je af. Op dat moment verliest de koffie echter ook direct een stukje van de smaak. Zodra koffie in aanraking komt met zuurstof start het proces van veroudering. Vergelijk het met een bezoek aan een bloemenwinkel, de heerlijke geur van verse bloemen betekent ook dat de bloemen in het proces van rijping zijn en daarmee geuren afgeeft. Dit gebeurt ook wanneer koffie in aanraking komt met zuurstof, dan verspreiden de smaakstoffen zich door de lucht. De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is ongeveer twee weken. Na de twee weken is de koffie niet bedorven maar is het wel een belangrijk gedeelte van de smaak verloren.

Bewaaradvies na opening verpakking: luchtdichte en hersluitbare opslagtrommel of weckpot.


Houdbaarheid vacuümverpakte koffie 

Vers gebrande koffie laat nog zo'n 7 tot 10 dagen na het branden gassen los waardoor de koffie niet vacuümverpakt kan worden. Na het branden verpakken wij de koffie vrijwel direct in een luchtdichte verpakking met een ventiel. Hierdoor kunnen de gassen ontsnappen zonder dat er zuurstof bij de koffie kan komen. Gebrande koffie zal pas gevoelig zijn voor zuurstof en daardoor in smaak verminderen zodra het geen gassen meer loslaat. Ons advies is onze luchtdichtverpakte koffie maximaal 6 maanden te bewaren. 

Bewaaradvies verpakte koffie: een donkere plaats met een stabiele temperatuur om condensvorming te voorkomen.


Houdbaarheid gemalen koffie ten opzichte van koffiebonen

Er is nagenoeg geen verschil tussen de houdbaarheid van gemalen koffie en koffiebonen. De versheid wordt met name bepaald door de luchtdichte orginele verpakking en het bewaren in een weckpot of op andere luchtdichte manier. Bovenal is ons advies geen voorraad aan te leggen maar dit versproduct kort na aankoop te consumeren.