Welke melk kun je het beste gebruiken voor cappuccino?

Welke melk kun je het beste gebruiken voor cappuccino?

Welke melk kun je het beste gebruiken voor cappuccino?

Cappuccino en latte zijn dranken met als basis een espresso waarbij opgeschuimde en gestoomde melk wordt toegevoegd. De oorsprong van de cappuccino wordt geclaimd door 'Wenen', waar de naam zich dankt aan "Kapuziner Kaffe" vanwege de kleur van de melkschuim in combinatie met de cremalaag van de espresso. In het kort bestaat de cappuccino uit een deel espresso, een deel melkschuim en een deel stoomde melk. Een belangrijk bestanddeel is dus melk. In principe is het mogelijk om met elke melksoort een cappuccino te maken, maar de een leent zich er meer voor dan de ander.

Koffiebonen voor cappuccino

Voor een cappuccino wordt doorgaans gekozen voor epressobonen die een rijkee volle smaak hebben zodat de smaak van de romige melk in combinatie van de espresso goed naar voren komt. Onze espressomelanges met 4 of 5 sterren/koffieboonjes zijn het meest geschikt als cappuccino. Proef onze espressomelanges voor de combinatie met een goede cappucino met 100% arabica als koffiebonen

Kaan Koffie - Latte Art
Cappuccino met speciale (opschuim) melk

Speciale cappuccinomelk is anders opgebouwd dan volle- of halfvollemelk. Aan cappuccinomelk wordt tijdens het productieproces stabilisator, eiwit en suiker aan de toegevoegd. Hierdoor wordt de melkschuim steviger, dit komt met name door de toegevoegde eiwitten.

Cappuccino met vollemelk

Bij een goede cappuccino gaat het net als bij een goede espresso om de smaak. Het type melk heeft invloed om de smaak van de koffie. Volle melk geeft een romigere en uiteraard een volle smaak. In principe schuimt melk op basis van de eiwitten en niet op vetten waardoor een volle melk wat lastiger kan zijn met opschuimen. Het gemak van opschuimen is iets anders dan de smaakbeleving want juist met volle melk zullen de belletjes kleiner worden waardoor de schuim als romig ervaren zal worden tijdens het drinken.

Cappuccino met halfvolle of magere melk

Magere melk is makkelijker om mee op te schuimen doordat er minder vetten ten opzichte van de eiwitten inzitten in vergelijking met vollemelk. De smaak en smaakbeleving van de schuim is minder dan een vollemelk doordat het minder vetten bevat en qua structuur grotere bellen heeft. Magere melk wordt al snel iets te luchtig door de grote bellen. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.