Foto: KaanKoffie
Bij het zetten van koffie komen behalve smaakstoffen ook vetachtige verbindingen vrij zoals cafestol en kahweol. Deze kunnen in hogere concentratie in je kopje terechtkomen wanneer de extractie en filtratie minder intensief zijn.
In koffie worden vetachtige verbindingen uit de boon vrijgesteld tijdens het zetproces. Onderzoek laat zien dat bij koffie zonder fijne filtering (zoals via metalen zeef of drukextractie) deze stoffen in hogere concentraties aanwezig kunnen zijn. Papieren filters houden deze vetachtige componenten grotendeels tegen, wat zorgt voor een helderder kopje koffie.
Bij een volautomaat of machine met een metalen zeef is de filtratie vaak minder fijn. Onderzoek toont aan dat dergelijke machines hogere concentraties cafestol en kahweol produceren dan methodes met een papieren filter. Het verschil zit in het materiaal: papier houdt de olieachtige deeltjes beter vast dan metaal of kunststof.
Gelukkig kun je zelf eenvoudig kiezen voor een methode die beter filtert. Enkele praktische tips:
In professionele settings, zoals horeca of kantoor, kan het slim zijn een aparte filterkoffiemachine naast de standaard volautomaat te plaatsen. Zo kunnen gasten of medewerkers kiezen voor een “extra gefilterde” koffie.
De filtratie van grote moleculen in koffie hangt sterk samen met de zetmethode en het filtermateriaal. Door bewust te kiezen voor een fijn papieren filter of een machine met microfilter, beperk je de doorgang van vetachtige verbindingen zoals cafestol en kahweol aanzienlijk — zonder afbreuk te doen aan smaak of beleving.
Opmerkingen