Wat is het verschil tussen Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen?

Wat is het verschil tussen Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen?

Wat is het verschil tussen arabica en robusta?

Arabica en Robusta zijn veel gehoorde termen als het over koffiebonen gaat. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Arabica kent twee hoofdvariëteiten, Typica en Bourbon. In Canephora drinken we de variëteit Robusta. Daarom wordt over het algemeen de term Robusta gebruikt voor deze hele koffiesoort. In feite zijn koffiebonen verdeeld in twee hoofdsoorten: Arabica en Robusta. Het belangrijkste verschil, behalve dat het verschillende soorten van dezelfde plantenfamilie zijn, komt neer op de smaak en kenmerken van de bonen zelf.

Proef onze melanges met 100% arabica als gemalen koffie en koffiebonen

Kaan Koffie - arabicabonen - robustabonen
Arabica koffiebonen

Ondanks dat ze minder cafeïne bevatten dan Robusta, worden Arabica-bonen vaak als superieur van smaak beschouwd. Arabica heeft de neiging om een ​​zachtere, zoetere smaak te hebben, met smaaktonen van chocolade en suiker. Ze hebben vaak ook hints van fruit of bessen. Robusta daarentegen heeft een sterkere, hardere en meer bittere smaak, met korrelige of rubberachtige boventonen. Volgens de International Coffee Organization is meer dan 60 procent van de wereldproductie van koffie afkomstig van Arabica-telers. Dit was het type boon dat het hele koffieverhaal in Ethiopië begon, en het groeit nog steeds het best op hoger gelegen gebieden. De Arabica-bloemen zijn heerlijk van geur en verschijnen pas na een paar jaar en produceren ellipsvormige vruchten, waarin zich twee platte zaden bevinden die bekend staan ​​als de koffiebonen. Een Arabica-struik wordt wel 5 meter hoog, maar wordt meestal tot ongeveer 2 meter gesnoeid om hem commercieel levensvatbaarder te maken. Arabica heeft twee sets chromosomen, dus het is in staat tot zelfbestuiving. Dit betekent dat het als soort over het algemeen stabiel blijft omdat kruisbestuiving minder waarschijnlijk is.


Robusta koffiebonen 

De meest voorkomende variëteit van Coffea Canephora is Robusta, Arabica's slimme jongere broer. Ondanks dat de smaak als minder verfijnd wordt beschouwd, wordt Robusta veel gebruikt in espressomelanges omdat bekend is dat het een betere crema (de romige laag bovenop een espresso-shot) produceert dan Arabica. Het is sterker, beter bestand tegen ziekten en geeft betere opbrengsten. Het bevat ook meer cafeïne!

Robusta, cafeïne en chlorogene zuren
Aangenomen wordt dat het versterkte cafeïnegehalte van Robusta, samen met zijn chlorogene zuren (van nature voorkomende antioxidanten), het resultaat is van het zelfbeschermingsmechanisme van de plant bij het afweren van ongedierte en ziekten. Wanneer ze in lage concentraties aanwezig zijn, worden chlorogene zuren beschouwd als een belangrijk onderdeel van het smaakprofiel van koffie. Robusta bevat echter hogere niveaus van deze zuren en de oxidatieproducten die hierdoor worden gegenereerd, kunnen soms ongewenste smaken introduceren, waardoor de kwaliteit van de kop in gevaar komt.