Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen

Wat is arabica koffie?

Arabica koffie is 's werelds meest populaire koffiesoort. Waarom dit de meest populaire koffiesoort is lichten we toe aan de hand van de oorsprong, de smaak, de groeiomstandigheden en de exclusiviteit. Proef onze melanges met 100% arabica als gemalen koffie en koffiebonen

Oorsprong arabica koffiebonen

De Arabica-koffieboon zijn de Adam of Eva van alle koffiesoorten, wat waarschijnlijk de eerste soort koffieboon is die ooit is geconsumeerd aldus de oude geschriften. Arabica is verreweg de dominante boon die tegenwoordig wordt gebruikt en vertegenwoordigt ongeveer 70% van de wereldwijde productie.

Geschiedenis arabica koffiebonen

De oorsprong gaat terug tot ongeveer 1000 voor Christus in de hooglanden van het koninkrijk Kefa, het huidige Ethiopië. Het verhaal gaat dat Oromo-stam in Kefa de boon at en hem verpletterde en mengde hem met vet om bolletjes te maken ter grootte van pingpongballen. De bollen werden geconsumeerd om dezelfde reden dat koffie tegenwoordig wordt geconsumeerd, als stimulerend middel. Andere verhalen zijn dat de geiten de de stam beheerde de blaadjes en bessen aten en daar zeer energiek van werden. Gezien de beperkte beschikbaarheid van schrift in die tijd baseren we ons op verhalen die door de eeuwen heen zijn verteld en blijft het gissen waar de specifieke oorsprong plaats heeft gevonden.

Waar komt de term arabica vandaan?

De plantensoort Coffea Arabica kreeg zijn naam rond de 7e eeuw toen de boon de Rode Zee overstak van Ethiopië naar het huidige Jemen en lager Arabië, vandaar de term 'arabica'.

Koffiehuizen in het midden oosten

De eerste schriftelijke vermelding van koffie gemaakt van gebrande koffiebonen is afkomstig van Arabische geleerden, die schreven dat het nuttig was om hun werktijden te verlengen. De Arabische innovatie in Jemen om een brouwsel te maken van geroosterde bonen, verspreidde zich eerst onder de Egyptenaren en Turken, en vond later zijn weg over de hele wereld.

Smaak arabica koffiebonen

Arabica wordt beschouwd als de merlot van koffie, het heeft een milde smaak en voor koffiedrinkers kan het worden omschreven als zoet, dat is licht en luchtig, net als de bergen waar het vandaan komt. De bekende Italiaanse koffieteler Ernesto Illy schreef in de uitgave van juni 2002 van Scientific American:"Arabica is a medium-to low-wielding, rather delicate tree from five to six meters tall that requires a temperate climate and considerable growing care. Commercially grown coffee bushes are pruned to a height of 1.5 to 2 meters. Coffee made from arabica beans has an intense, intricate aroma that can be reminiscent of flowers, fruit, honey, chocolate, caramel or toasted bread. Its caffeine content never exceeds 1.5 percent by weight. Because of its superior quality and taste, arabica sells for a higher price than its hardy, rougher cousin"​

Optimale groeiomstandigheden arabica koffiestruik

Arabica heeft ongeveer zeven jaar nodig om volledig te rijpen. Het groeit het beste op grotere hoogten, de robustaplant in tegenstelling kan op zeeniveau geteeld worden, dit komt de kwaliteit echter niet ten goede door de vele schommelingen in temperatuur. De plant kan lage temperaturen verdragen, maar geen vorst. Twee tot vier jaar na het planten produceert de arabica-plant kleine, witte, sterk geurende bloemen. De zoete geur lijkt op de zoete geur van jasmijnbloemen.

Productie arabica koffie

Na het snoeien beginnen bessen te verschijnen. De bessen zijn donkergroen net als de bladeren totdat ze beginnen te rijpen, eerst geel en dan lichtrood en tenslotte donker wordend tot glanzend dieprood. Op dit punt worden ze "kers" genoemd en zijn ze klaar om geplukt te worden. De opbrengst van de bessen zijn de bonen binnenin, meestal twee per bes. Het pulp van de koffiebessen wordt in hoogwaardige plantages verwerkt als voeding naast de koffiestruiken.

Verschil arabica en robusta

Het belangrijkste verschil, behalve dat het verschillende soorten van dezelfde plantenfamilie zijn, komt neer op de smaak en kenmerken van de bonen zelf. Meer informatie over de verschillen is te vinden in ons blog: "Het verschil tussen arabica koffiebonen en robusta koffiebonen."

Exclusieve arabica koffiebonen

Gourmet koffiesoorten zijn bijna uitsluitend hoogwaardige, milde soorten arabica-koffie en behoren tot de bekendste arabica-koffiebonen ter wereld. Tot de gastronomische teeltgebieden behoren onze Colombiaanse Supremo, Kenia AA-top, Costa Rica, Guatemala Antigua, Ethiopia Yirgacheffe, Mexico Altura en Indonesië Sumatra Lintong.